RİVOTRİL NEDİR? NE İÇİN KULLANILIR? YAN ETKİLERİ NELERDİR?

 Rivotril Nedir?

Ritrovil içerisinde klonazepam etkin maddesi içeren, renkli cam şişelerde piyasaya sunulmaktadır. Psikiyatri uzmanlarının belirli ruhsal bozuklukların tedavisi için kullandığı bir ilaçtır.

Ritrovil Ne İçin Kullanılır?

Ritrovil psikiyatristler tarafından bebeklerde, çocuklarda ve erişkinlerde epilepsi tedavisi için kullanılır. İlacın düzenli kullanımı sayesinde hastaların hem geçirdiği nöbet sayısı hem de geçirilen nöbetin şiddetinin azaldığı görülmüştür.

Ritrovil Nasıl Kullanılır?

Ritrovil; kullanımı sırasında sürekli başvurduğunuz psikiyatri uzmanı ile iletişim halinde bulunmanız gerekmektedir. Kullanımı ile ilgili aklınıza takılan veya tam emin olamadığınız konularda online psikiyatri desteği alabilirsiniz. Başvurduğunuz psikiyatrist düşük doz ile tedaviye başlayacaktır ve tedavinize uygun dozu bulana kadar 2 ila 4 hafta içerisinde kademeli olarak dozu artıracaktır. Başvurduğunuz psikiyatri  uzmanı genellikle günlük alcağınız dozu eşit aralıklarla alacağınız üç eşit parçaya ayırmanızı  söyleyecektir. Eğer günlük doz eşit bölünemez ise en büyük dozu gece yatarken almanız gerekmektedir. Sizin  için uygun olan  doz bulunduğunda tek doz olarak akşam

almanız önerilir. Yetişkinlerde kullanımına baktığımızda başlangıç dozu olarak 3 e bölünmüş şekilde 1 mg olarak kullanılması tavsiye edilmektedir. Psikiyatrist bu dozu tedavinize uygun şekilde kademeli olarak arttırabilmektedir. Ritrovil damla halinde olduğundan bir bardak su veya meyve suyu ile karıştırarak yemeklerden önce veya sonra farketmeden kullanabilirsiniz. Yeni doğan yani 0-1 yaş aralığında olan çocuklarda başlangıç dozu olarak 0,25 mg dan daha az kullanmanız gerekmektedir ancak dozu 0,5-1 mg kadar yükseltilebilir. Küçük olan çocuklarda yani 1-5 yaş arası çocuklarda ise uygun görülen başlangıç dozu yine aynı şekilde 0,25 mg dan daha az ancak bu çocuklarda tedaviye uygun olarak 1-3 mg kadar doz arttırılabilmektedir. 5-12 yaş aralığında olan çocuklarda ise başlangıç dozu 0,5 mg dan daha az olmalı doktorunuz yine aynı şekilde tedaviye uygun olarak dozu 3-6 mg arasında değiştirebilmektedir. Yaşlı hastalarda kullanımına bakacak olursak başlangıç dozu olarak 0,5 mg veya daha az bir doz ile başlanılması sonrasında ise tedaviye uygun bir şekilde 3-6 mg arasında kademeli olarak arttırılabilmesi mümkündür. İlacın özel kullanım durumlarına bakacak olursak böbrek yetmezliğine sahip hastalarda dozun ayarlanmasına gerek yoktur. Karaciğer yetmezliğine sahip hastalarda ise başlangıç dozunu doktorunuz tarafından ayarlanmalıdır.  Kullanmayı unutmanız veya daha fazla doz kullanmanız halinde hemen doktorunuz ile online psikiyatri hizmeti alarak iletişime geçebilirsiniz.

Ritrovil Faydaları Nelerdir?

Ritrovil; epilepsi hastalarının tedavisi için kullanılmaktadır. Ritrovil kullanan hastaların geçirdikleri nöbet sayısı ve nöbetin şiddetinin azalmasına fayda sağladığı bilinmektedir. Ritrovil kullanımı sırasında en büyük faydayı görmeniz için psikolog desteği almanız çok önemlidir. Psikolog desteği için online psikolog hizmetinden yararlanabilirsiniz. Tedavi süreciniz için en büyük faydayı sağlayabilmek için hem psikiyatri hemde psikolog desteği almanız gerekmektedir.

Ritrovil Yan Etkileri Nelerdir?

Her ilacın olduğu gibi Ritrovil  de belirli yan etkilere sebep olabilmektedir. Hasta olası bir yan etkiyle karşılaştığında hemen psikiyatrist ile iletişime geçmelidir. Doktorunuza kolay ulaşabilmeniz açısından online psikiyatri hizmetinden yararlanmanız tavsiye edilmektedir. İlacın kullanımı ile ilgili kaygılara sahipseniz bu konuyu da  başvurduğunuz psikolog ile online psikolog desteği ile kolayca ulaşabilirsiniz. Ritrovil  olası yan etkileri aşağıda verilmiştir.

·         Vücudun alerji yapan  maddelere karşı verdiği çok şiddetli tepki, olağan bir şekilde aşırı duyarlılık gibi durumlarla karşılaşılabilir.

·         Kalp durmasına neden olan  kalp yetmezliği gelişebilir.

·         Solunum yetersizliği gibi bir durumla karşı karşıya kalınabilir.

·         Eğer bir bebeğe veya küçük çocuğa  bu ilaç kullanılıyorsa onları dikkatli şekilde gözetim altında tutmanız gerekmektedir. Bu yan etkiler acil tıbbi müdahale gerektiren yan etkilerdir bu yüzden bu tarz bir yan etkiyle karşı karşıya kaldığınızda en yakın hastaneye başvurmanız gerekmektedir.

·         Sürekli uyuma hali, kasların gerginliğini kaybetmesi, baş dönmeleri, sersem hissetme, hareket kontrolünde zorluğa bağlı yürüme bozuklukları ile karşılaşılabilir.

·         Cinsel istekte azalma gibi cinsel bozukluklar yaşanabilir.

·         Bulantı, mide üstünü kapsayan üst karın bölgesinde görülen belirtilerle karşı karşıya kalınabilir.

·         Kurdeşen, kaşıntı, geçici saç dökülmesi, deri döküntüsü ve  deride renk değişiklikleri gibi olası yan etkilere sebep olunabilir.

·         İdrar kaçırma, ereksiyon zorluğu yaşanabilir.

·         Trombosit sayısında azalma gibi sebeple karşılaşılabilir.

·         Konsantrasyon bozukluğu, zihin karışıklığı, kişinin kendisinin içinde bulunduğu zaman ve yerin farkında olma yeteneğinde bozukluk,huzursuzluk  uyarılabilirlik, uyaranlara karşı aşırı duyarlı davranma, saldırgan davranışlar,sinirlilik, düşmanca davranışlar, kaygı, uyku bozuklukları, kabuslar ile karşılaşılma durumları vardır. 

·         Özellikle uzun süreli ve yüksek doz gerektiren tedavi süreçlerinde  geri dönüşümlü görme bozuklukları yaşandığı saptanmıştır.

·         Yaşlı hastalarda ise düşme ve kırık riskinde artış gözlenebilir. Bu durumlarda da karşı karşı kalındığında hasta doktoruna haber vermeli ve hatta acil tıbbi müdahale gerektirebilmektedir.

Çok yaygın olarak görülen yan etkilerine bakacak olursak;

·         Hasta kas güçsüzlüğü yaşayabilir.

·         Kendini sürekli yorgun ve bitkin hissedebilir. Hasta bu durumlarla karşılaştığında ise doktoruna haber vermesi gerekmektedir.

Ritrovil Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

·         Ritrovil ilacın etkisi kaç saat?

İlacın tek oral dozda etkisi 30-60 dakikada başlar ve çocuklarda 6-8 saat yetişkinlerde ise 8-12 saat sürdüğü bilinmektedir.

·         Ritrovil hangi grup ilaç ?

İlaç; benzodiazepin adlı ilaç grubuna dahildir.

·         Ritrovil hangi hastalara önerilir?

İlacın genellikle Sara hastalarının tedavisi için kulanılması önerilmektedir.

·         Ritrovil tablet en fazla kaç kutu verilir?

İlaç yeşil reçeteli olduğundan en fazla 2 kutu verilmesi önerilmektedir.

·         Ritrovil reçetesiz alınır mı ?

İlaç yeşil reçeteli olduğundan reçetesiz alınmamaktadır.

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEROQUEL NEDİR? NE İÇİN KULLANILIR? YAN ETKİLERİ NELERDİR?

RİTALİN NEDİR? NE İÇİN KULLANILIR? YAN ETKİLERİ NELERDİR?